UTTS Montajı Nedir

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt istasyonlarında yapılan satış işlemlerinin şeffaf ve güvenli bir şekilde kaydedilmesini sağlayan yenilikçi bir sistemdir. Bu sistem, araçların depo girişine takılan Taşıt Tanıma Birimi (TTB) ve akaryakıt pompalarına monte edilen Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazları aracılığıyla çalışır.

UTTS'nin temel amacı, akaryakıt sektöründe kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek ve vergi kayıplarını önlemektir. Bu sistem, taşıtların kimlik bilgilerini, akaryakıt hareketlerini ve diğer önemli verilerini tespit ederek yönetim kolaylığı sağlar. Ayı zamanda;
Yakıt tüketiminin anlık takibi ve kontrolü
Yakıt giderlerini vergiden düşmek için yapılan usulsüzlükler
Filoların akaryakıt harcamalarını detaylı raporlama imkanı
Filo yönetiminde maliyet kontrolü
Otomatik faturalama sistemi UTTS sistemini sağladığı diğer avantajlar arasında yer almaktadır.
UTTS sisteminin içerdiği veriler kopyalanamaz ve üzerinde değişiklikler yapılamaz. Araçta takılı olan TTB cihazına müdahale edilmesi yada sökülmesi durumunda cihaz iptal olur ve yeni başvuru yapılması gerekebilir.
 

UTTS Montajı Nedir?

UTTS Montajı Nedir?

UTTS Nedir?

UTTS Nedir?
ulusal taşıt tanıma sistemi UTTS Montaj

UTTS Montaj Başvuru Formu

Bosch Car Service, geniş servis ağıyla profesyonel UTTS montaj hizmeti sunmaktadır. Hızlı ve güvenilir hizmet almak için size en yakın Bosch Car Service´ten randevu alabilirsiniz.

  • Lütfen aşağıdaki kullanım koşulları kutucuğunu onaylayın



UTTS Montaj Süreci

UTTS (Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi) montajı için Darphane tarafından belirlenen yetkili servislerden randevu almış ve TTB cihazı siparişi oluşturmuş olmak gerekmektedir.
Bu aşamalardan sonra şu montaj sürecine geçilmektedir.
TTB Montajı için yetkili taşıt montaj servis noktası içinde yer alan Sarel BCS, montaja cihazı, aracın yakıt deposu kapağının yakınına veya depo girişine yerleştirmesi ile başlar.
1-Montaj işlemi, Darphane tarafından yetkilendirilmiş sertifikalı montaj teknisyenlerimiz tarafından yapılır
 3. TTB, yakıt deposu girişine monte.edilirken aracın plaka bilgileri de sisteme elektronik olarak kaydedilir
4. Cihaz, yerinden söküldüğünde çalışmayacak ve içerdiği veriler kopyalanamayacak şekilde tasarlanmıştır.
5. Montaj sonrası, cihazın düzgün çalıştığından emin olmak için testler yapılır.
 Bu montaj sayesinde, araç akaryakıt istasyonuna geldiğinde TTB otomatik olarak tanınır ve plaka bilgileri sistem tarafından okunarak yakıt alım işlemi başlatılır. Bu da manuel plaka girişi ihtiyacını ortadan kaldırarak işlemleri hızlandırır ve hata oranını azaltır.
 
 Akaryakıt istasyonları için de en az bir pompa ünitesine Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı taktırılması gerekmektedir ve Yeni Nesil Ödeme Kaydedici (YN ÖKC) de entegre çalışan sistemi kurmalıdır.
 

UTTS Başvurusu Nasıl Yapılır?

UTTS (Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi) başvurusu şu adımlarla yapılır
1.Başvuru için resmi olan  www.utts.gov.tr adresine gidin
2. "Taşıt Sahibi Mükellef İşlemleri" sekmesine tıklayarak taahhütnameyi okuyun ve kayıt işlemini başlatın.
3. Kişisel bilgilerinizi doğru ve eksiksiz olarak doldurun ve vergi levhanızı yükleyin
4. Sisteme taşıt bilgilerinizi ekleyin ve taşıt ruhsatınızı yükleyin.
5. Taşıt Tanıma Birimi (TTB) siparişi oluşturun
6. Darphane'nin belirlediği banka hesabına TTB ücretini ödeyin (2025 yılı için 1.810 TL + KDV)
7. Ödeme onaylandıktan sonra size SMS ile gelen TTB montaj kodu ile yetkili montaj servislerinden birine giderek TTB montajını yaptırın
 

UTTS Taktırmak Zorunlu mudur?

Araç sahiplerinin sıkça merak ettiği konulardan biri, UTTS’nin araçlara taktırılmasının zorunlu olup olmadığıdır. Son yapılan düzenlemede bazı araçlara utts zorunluluğu gelmiştir. Akaryakıt harcamalarını vergi beyanında gider olarak gösteren tüm gerçek ve tüzel kişiler UTTS taktırmak zorunlu hale gelmiştir. Akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda araç plaka bilgilerinin otomatik olarak sisteme aktarılmasını sağlayarak vergi güvenliğini artırmayı ve kayıt dışı işlemleri engellemeyi amaçlayan bu sistemi şu araçlar zorunlu olarak kullanacaktır.

Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil taşıtlar için son kayıt tarihi 31 Ocak 2025,TTB montajı için son tarih 30 Nisan 2025 tir.
Sıfır kilometre bireysel taşıtlar için 1 Temmuz 2025'ten itibaren tescilden sonra 1 ay içinde UTTS kayıt ve montajının yapılması gerekmektedir.
Akaryakıt dağıtım şirketlerinin taşıt tanıma sistemlerini kullanan bireysel taşıtlar için ise 30 Haziran 2025 UTTS zorunluluğu başlamaktadır. 
Utts kullanma zorunluluğu olmayan araçlar ise, diplomatlara ait araç ve kamu kurumlarına ait taşıtlardır.
 

Kahramanmaraş UTTS Montaj Noktası

Kahramanmaraş'ta UTTS montaj noktası olarak Sarel Bosch Car Service, yetkili ve gelişmiş alt yapısı ile TTB montaj hizmeti vermektedir.
Araçlarınızın ihtiyaç duyduğu tüm bakım ve onarım hizmetlerinin yanı sıra, UTTS montajını da eğitimli personel kadromuz ile güvenle gerçekleştiriyoruz
Kahramanmaraş UTTS noktası olarak, Bosch Car Servicenin güvenilir servis ağı altında ve Darphanenin verdiği yetkili montaj hizmet alt yapımız ile yanınızdayız
 

İlgili Konular

Araç Beyninden Kilometre Sorgulama

Araç Beyninden Kilometre Sorgulama

Araç beyninden kilometre sorgulama işlemi, uzman oto servis bünyesinde, uzman gözetiminde yapılan, aracın kat ettiği yol hakkında bilgi veren bir ekspertiz çalışmasıdır.

Rehbere git

Kızdırma Bujisi Arızalı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kızdırma bujisi arızalı olduğu nasıl anlaşılır diyorsanız ve bu konuda doğru sonuca ulaşmak istiyorsanız, elbette aracınıza aşina olmalı ve çalışma performansı hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Rehbere git
Kızdırma Bujisi Arızalı Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Şase Düzeltme Nasıl Yapılır?

Şase Düzeltme Nasıl Yapılır?

Şase düzeltme işlemi uzmanlık ve doğru ekipman gerektiren karmaşık bir süreç olup, aracın deforme olan bölümlerinin tekrar eski haline getirilmesi aşamalarını kapsar.

Rehbere git

Kahramanmaraş Ford Servisi

Kahramanmaraş Sarel Otomotiv BCS, Ford araçlara özel oto servis ve bakım hizmetleri sunuyor.

Rehbere git
Kahramanmaraş Ford Servisi